uk

mail      Contact

zoeken

sap small

Digital Transformation: wat start-ups en grote organisaties van elkaar kunnen leren

 

01 Robbert

Uit angst voor digitale disruptie houden grote organisaties vaak hun adem in als er een start-up rammelt aan de poorten van hun sector. Terecht?

Niet helemaal, vindt Robbert van der Ploeg, directeur bij Acorel. “Eigenlijk hebben start-ups en gevestigde bedrijven beiden een deel van de succesformule voor digitaal leiderschap in handen.”

Wat het voordeel is voor een start-up? Of voor een gevestigd bedrijf? Het geheim van digitaal leiderschap.

Blog Robbert van der Ploeg over Digital Business Transformation

Bij Acorel houden we ons al tien jaar bezig met het verbeteren van sales-, service- en marketingprocessen bij organisaties. In die jaren hebben we de focus op het digitale klantcontact bij bedrijven zien groeien, simpelweg doordat iedereen tegenwoordig digitaal is georiënteerd. Je wint het niet met alleen een aantrekkelijke prijs en een goed product; de digitale klantervaring is óók bepalend voor de klanttevredenheid en -loyaliteit.

De technologische innovaties van dit moment maken het mogelijk om klanten op hun wenken te bedienen. Consumenten chatten met service-medewerkers, stellen vragen via social media, ontvangen persoonlijke aanbiedingen en krijgen e-mailreminders als ze producten in hun digitale winkelmandje hebben achtergelaten. Dankzij technologieën als cloud, mobile, data analytics en Internet of Things kunnen organisaties op een persoonlijk niveau de dialoog aangaan met klanten, met uitingen die helemaal zijn afgestemd op de context waarin een klant zich bevindt. Er is zó veel mogelijk!

Het voordeel voor start-ups
Start-ups zijn vaak pure webspelers, die worden gerund door digital natives. Het is voor hen heel vanzelfsprekend om gebruik te maken van de technologische mogelijkheden van dit moment. Bovendien hebben ze minder te verliezen dan grote organisaties en hoeven ze geen groot intern verandertraject in te zetten. En dankzij cloud kunnen start-ups met een relatief lage investering binnen korte tijd een goede IT-basis neerzetten, zonder daaraan jaren te hoeven bouwen. Dat maakt ze enorm wendbaar, want zo’n oplossing groeit eenvoudig met de behoeften van de start-up mee.

Het voordeel voor gevestigde bedrijven
Veel van de grotere organisaties hebben hun roots liggen vóór het tijdperk van cloud en mobile. Dat zou een nadeel kunnen zijn, aangezien er voor hen meer op het spel staat en ze niet zomaar het roer even kunnen omgooien. Maar die grote organisaties hebben ook een sterke troef in handen. Iets dat essentieel is voor digitaal leiderschap: een stevige, gefundeerde (digitale) strategie, een duidelijk zicht op het bredere kader. Dat maakt het mogelijk om weloverwogen de oplossingen te selecteren die bijdragen aan hun toekomstvisie. Dat helpt bij het uitstippelen van een roadmap, bij het bepalen van de volgorde voor het ontplooien van digitale initiatieven. Die visie helpt ook om vooruit te kijken en alvast na te denken over hoe je klantcontact moet evolueren. Het draagt bij aan een toekomstgerichte digitale organisatie.

Het geheim van digitaal leiderschap
Digitaal leiderschap is niet alleen weggelegd voor de start-ups en ook niet voorbehouden aan de grote organisaties. Het gaat erom dat je innoveert met een visie. Dat je de juiste initiatieven ontplooit op het juiste moment. Zodat je niet te overhaast te werk gaat, maar je ook geen afwachtende houding aanneemt ten opzichte van technologische innovaties.

Bij Acorel houden we ons al jaren bezig met technologische innovaties en met de achterliggende strategie. We hebben veel ervaring met projecten bij gevestigde bedrijven, maar zijn ook jong genoeg om precies te weten waar een digitale organisatie behoefte aan heeft. Sinds deze maand hebben we die kennis van ‘innoveren met een visie’ samengebracht in een nieuwe afdeling: Business Transformation Services. Dat past namelijk helemaal binnen ónze (digitale) visie: ervoor zorgen dat elke organisatie optimaal gebruik kan maken van de best passende technologieën, waardoor klanten een uitstekende digitale ervaring hebben die meegroeit met hun wensen en behoeften.

Informatie en contact
Wil je weten wat wij onze Digital Business Transformation Services inhoudt? Ga door naar de Digital Business Transformation Services pagina.

Wil je weten hoe jouw organisatie optimaal gebruik kan maken van de best passende technologiën? Stuur ons een email. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Digitaal transformeren kun je leren met co-creatie
An audience of one: exploring contextual marketing